Gå til sidens hovedinnhold

Denne gjengen skal få bestemme hvordan ny videregående i Ski skal se ut

Artikkelen er over 3 år gammel

Elever fra 5. trinn på barneskolen og opp til videregående har fått være med å gi innspill til hvordan den nye videregående skolen i Ski skal være.

SKI: Mandag var arkitekter, elever og prosjektledere samlet i kommunestyresalen i Ski for å diskutere den nye skolen som skal legges i Ski sentrum. Til den nye skolen i Ski legges alle linjene fra Drømtorp videregående skole samt musikk, dans og drama.

- Jeg føler at elevene ofte ikke blir hørt, eller sier seg enig i noe de ikke forstår når de ikke får snakke fritt selv, sier Cathrine Lerche, som forteller om hvor viktig det er at elevene selv skal kunne få være med å planlegge hvordan skolen de i fremtiden skal benytte seg av skal være.

På rådhuset ble de stilt åpne spørsmål om hvordan elevene forestiller seg en virkelig god skole, eller "drømmeskolen" som dagens prosjekt ble kalt. Elevene får utdelt ark med spørsmål som de diskuterer i grupper, deretter går gruppene opp til talerstolen og forklarer deres tanker og ideer for de andre ungdommene i salen.

Les også

– Skole i sentrum eller andre kommuner

- Dette prosjektet går mye bedre enn forventet! Her har vi laget et barne- og ungdomsråd, og de er utrolig flinke til å fortelle hva de mener. Nå som de er blitt litt bedre kjent med hverandre er de eldste flinke til å få frem de yngre slik at alle får lov til å si det de mener, sier Tuva Engen fornøyd

-Det man kan lese av i statistikk er at elever gjør det dårligere og dårligere på skolen etter hvert som de blir eldre, noen dropper også ut. Vi håper at det skal hjelpe på statistikken at elevene får være med å forme skolen. Det trenger ikke nødvendigvis være elevene sin feil at de ikke gjør det bra på skolen, det kan også være at skolene ikke er bra nok, sier Matz Antonsen, som er brukerkoordinator i dette prosjektet.

-Vi hører at lærere er nervøse for at elevene forsvinner ut i sentrum fremfor å oppholde seg på skolen, men det betyr bare at vi må lage en skole som er så flott at elevene heller vil være på skolen enn i byen, sier en entusiastisk Cathrine Lerche.

Elevene får si sine meninger

Elevene fikk mange oppgaver hvor de kunne si noe om hvordan miljøet på skolen skulle være. Gjennomgående ville elevene ha muligheter for å jobbe tverrfaglig, ha steder å være sosiale og andre områder for å kunne trekke seg tilbake og jobbe med skolearbeid.

Elvene fikk beskjed om å tenke litt science fiction og se for seg hva slags teknologi de kunne tenke seg på den nye skolen, og Ipad som dekket hele skrivebordet kom fort frem som forslag. Samtidig ønsket elevene seg en skole med mye teknologi, men ikke for mye.

- Hva synes dere om dette prosjektet?

- Dette er veldig lærerikt! Vi har gjort dette en gang før, så dette er den andre workshopen vi er på i barne- og ungdomsrådet. Nå får vi være med å bestemme hvordan den nye videregående skolen i Ski skal se ut.

- Hvordan synes dere at den nye skolen skal se ut?

- Vi vil at det skal være en moderne skole som er fin å se på. Skolen skal være lett tilgjengelig og ha store vinduer med mye lys og det skal være mange farger, sier Hannah Fossen Vigdal (12), Emma Rødahl (14) og Simon Nango Nordhammer (12).

Ønsker en skole som kan brukes til alt

Videre på listen ønsker ungdommene seg muligheter for å delta mer aktivt i undervisning og klasserom som ikke er for trange. Store åpne vinduer og areal. Arealene skal gjerne ha flere bruksområder og mye liv og farger. I uteområdene har ungdommene kommet med ønsker om badeland, styrkerom og klatrevegg.

Forslag om at skolens kantine kan være åpen også utenom skoletid, og at skolen kan tilby en lekeplass eller et område som hele sentrum kan benytte seg av har også kommet fra elevene.

Fremtidsrettet

Planen er at skolen kan ha flere bruksområder og virke som en kulturskole om kvelden. Dette gjør at nordre del av sentrum blir et ”kultursenter” med bibliotek, kulturskole og rådhusteater.

Den nye skolen vil også være med på å skape flere arbeidsplasser i Ski.

Akershus er et fylke i vekst, og etter hvert som det blir flere innbyggere må det også bli flere skoleplasser, derfor planlegges den nye videregående skolen i Ski å stå ferdig i 2023.

Kommentarer til denne saken