Gå til sidens hovedinnhold

Viken - et ledd i sanering av folkestyret 

Ordfører Ola Nordal i Ås sa på dagsnytt atten den 18. oktober at han ville beholde Viken, fordi det blir dyrt å gjenopprette Østfold, Akershus og Buskerud.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Han kan umulig ha regnet ut ekstra kostnader i tid og penger med lange avstander til fylkessenter i Viken og heller ikke milliardene til nytt administrasjonsanlegg. Men det verste er at med et så stort fylke som Viken blir det umulig for folkevalgte å ha lokalkjennskap om de fleste sakene og dermed legges det til rette for at høytlønnede sjefer og konsulenter uten lokalkunnskap overta. Sjefer uten politisk styring bestemmer at de og deres kolleger får større lønnsøkning enn andre, resultatet blir større forskjeller, det motsatte av det Ap-Sp Regjeringen ønsker. Hvor galt det kan gå ser vi i helseforetakene.

Sykehusene ble overført fra politisk styring i fylkene til helseforetak som drives med minst mulig utgifter til stell av pasienter. Det gir prestisje for sjefer i helseforetak å rive gamle sykehus og bygge nye. Da blir det mindre til pleie, helse og sosialsektoren. Med folkestyre ville interessene til de syke ha stått sterkere.

Viken var et kompromiss mellom Høyre, Frp, Krf og V. Høyre og Frp vil fjerne folkevalgt styring på fylkesnivå. Det kan oppnås med et dyrt og dårlig Viken. Dersom denne høyrepolitikken vinner fram betyr det overgang fra folkestyre med en stemme for hver voksen til styring av en elite, slik det var før arbeiderbevegelsen og Venstre mot Høyre, kjempet fram almen stemmerett i Norge.

Trygve Roll-Hansen, Ås

Kommentarer til denne saken