Gå til sidens hovedinnhold

Wilkinson har tro på å velte Viken

Artikkelen er over 4 år gammel

– Tvangssammenslåtte fylker skal få skilsmisse. Det er budskapet i forslaget vi nå har fremmet i Stortinget, forteller SVs Nicholas Wilkinson.

OPPEGÅRD: SVs stortingsrepresentant fra Oppegård, Nicholas Wilkinson, mener at regionreformen henger i en tynn tråd. Onsdag foreslo han, sammen med tre andre, at tvangssammenslåtte fylker etter eget ønske kan få skilsmisse.

Før valget ble det vedtatt at Akershus, Buskerud og Østfold skal slås sammen til region Viken i 2020.

– Vedtas forslaget vårt, blir trolig Akershus bestående som fylke, spår Wilkinson og utdyper.

– Fylkeskommunene skal gi oss gode videregående skoler og rask kollektivtransport. Å sette Hallingskarvet og Halden under samme administrasjon gir ikke bedre skoler og kollektivtransport. Det gir bare mer byråkrati. Folk flest jeg snakker med ser at dette er dumt. Heller enn å bruke millioner på omorganisering av norgeskartet bør vi bruke tiden på å løse klimakrisen og få ned forskjellene i Norge. KrF har sagt at deler av regionreformen må revurderes. Viken er det mest ekstreme region-forslaget av alle. Jeg har tro på at vi kan vinne denne saken.

Felles fylkestingsmøte

Uavhengig av forslag på Stortinget, går prosessen med sammenslåing av fylkene sin gang.

Fredag 20. oktober er det felles fylkestingsmøte for Østfold, Buskerud og Akershus fylkeskommune. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner åpner møtet. På dagsorden står blant annet forslag til navn på det nye fylket, antall medlemmer i det nye fylkestinget, kriterier for sammensetning av og funksjoner ti fellesnemnda og opprettelse av partssammensatt utvalg.

Kommentarer til denne saken