Gå til sidens hovedinnhold

Aftenposten: Flertall for regionreformen – Viken blir en realitet

Artikkelen er over 2 år gammel

Troms og Finnmark slås sammen, og Viken-regionen blir en realitet. Det er klart ettersom KrF og regjeringen er enige om regionreformen, ifølge Aftenposten

AKERSHUS/ØSTFOLD/BUSKERUD: Nordområdene, integrering og næringspolitiske virkemidler er blant de oppgavene som vil bli overført fra staten til regionene, etter det avisen kjenner til.

En avtale mellom KrF og regjeringspartiene Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre blir lagt fram på Stortinget klokken 16 mandag.

Finnmark har nektet å slå seg sammen med Troms og har håpet at KrF ville snu slik at det ikke lenger ville være flertall for tvangssammenslåingen. Nå kan dette håpet være ute.

Uvissheten rundt sammenslåingen i nord har ført til at også prosessen om å slå sammen Østfold, Buskerud og Akershus til regionen Viken har blitt lagt på is.

– Jeg er veldig glad for denne avklaringen. Nå kan vi bruke kreftene på å gjennomføre sammenslåingen i stedet for å spekulere på hva som vil skje i stortingsbehandlingen senere i høst. Prosessen med sammenslåing av fylkene pågår for fullt, skriver Solveig Schytz (V) i en e-post til Østlandets Blad.

Hun sitter i fylkestinget i Akershus, som altså skal sammenslås med Østfold og Buskerud til regionen Viken.

Schytz mener sammenslåingen vil gjøre det lettere på to punkter som fylkeskommunen har ansvaret for: Kollektivtrafikk og videregående skole.

– At fylkesgrensene blir borte gir større valgfrihet for elever i videregående skole og fagskolen. I dag kan man søke seg til en videregående skole i et annet fylke, men da stiller man bakerst i køen. Når fylkesgrensa blir borte og vi får nytt opptaks-system til videregående skole vil eksempelvis elever i indre Østfold kunne søke seg til videregående skoler i Follo som det er enkelt å reise til med buss og tog, mens alternativet i dag for mange kan være å flytte på hybel til Fredrikstad, skriver hun.

Hun skriver også at det kan bli et felles billettsystem for kollektivtrafikk i de tre fylkene. Da må det lages et nytt takst- og sonesystem, mener hun.

Oppgavene avgjør

Både tilhengere og motstandere har ventet på hvilke oppgaver de nye regionene skal få tilført. I vår vedtok Stortinget at en liste med oppgaver må legges fram innen 15. oktober. Mange hadde sett for seg en dragkamp i Stortinget om disse i høst, men nå kan det se ut som om det har blitt flertall på bakrommet.

Et slikt flertall kan parkere både forsøket på å oppheve sammenslåingene og avklare oppgavespørsmålet, før Stortinget rekker å starte behandlingen av nye forslag.

Fylkespolitiker Tønnes Steenersen (Frp) fra Ski forteller at hans parti var klare for å skrote Viken-planene, hvis det ikke ble en sammenslåing av de to nordligste fylkene.

– Frp har vært skeptisk til regionreformen hele tiden, men gikk med på planen på Stortinget mot at vi fikk garantier om at dette skulle være en effektiviseringsreform, hvor det skulle bli en en bedre forvaltning av innbyggernes penger. Når vi nå ser at det er det stikk motsatte som skjer, så blir vi skeptiske. Viken skal bygge et stort hovedkontor på det dyreste stedet i Norge, og fortsatt skal det være 250 arbeidsplasser igjen i Østfold og sikkert en del i Buskerud også, skriver Steenersen i en e-post til Østlandets Blad.

Han legger til at fylkespartiet forventer å se et helt annet arbeid med effektivisering i det videre arbeidet med sammenslåingen.

Pillen sukres

Ifølge Aftenposten får den nye regionen bestående av Troms og Finnmark et betydelig større ansvar og en mer sentral rolle i utforming og gjennomføring av norsk nordområdepolitikk. En forutsetning for en slik overføring av ansvar er at Finnmark og Tromsø slår seg sammen.

I tillegg til en rekke andre oppgaver som blir overført til regionene, skal flytting av flere etater utredes nærmere. I tillegg må flere direktorater avgi ansvar og myndighet på flere områder til regionene.

Harde fronter

Senterpartiet har vært sterkt kritisk til regionreformen. Partiet har trukket fram store avstander, fylkeskommunens ansvar for arealforvaltning og det grenseoverskridende samarbeidet med Russland helt ned på lokalpolitisk nivå som argumenter for å droppe å slå sammen Troms og Finnmark.

Regjeringspartiene har imidlertid pekt på at større regioner vil styrke kompetansemiljøene – til beste for innbyggerne. Derfor går det en nedre grense for hvor få innbyggere et fylke kan ha, og Finnmark ligger langt under, lyder argumentasjonen.

KrF, Venstre, Frp og Høyre har den siste tiden forhandlet om en løsning på regionreformen.

Kommentarer til denne saken