VIKEN: Folk som er bosatt i Viken og Oslo har planer om å bruke litt mer penger på årets sommerferie, enn snittet ellers i landet. Det opplyser SpareBank 1 Østlandet i en pressemelding. Tallene går frem av en undersøkelse som Respons Analyse har gjennomført for banken mellom 1. og 7. februar i år. Mens folk i vår del av landet ser for seg at det går med i snitt 21.000 kroner, skal nordmenn i snitt bruke 19.000 på årets ferie.

– Vi ser at reiselysten fortsatt er til stede og at folk planlegger å legge penger i sommerferien. Likevel oppgir 1 av 4 i Oslo og Viken at de har strammet inn feriebudsjettet for å håndtere økte utgifter. I tillegg er mange forberedt på å kutte ytterligere i feriebudsjettet, sier privatøkonom Elisabeth Landsverk i SpareBank 1 Østlandet.

Beredt

Dersom økonomien fortsetter å stramme seg til, er det flere steder folk er forberedt på å kutte. Feriebudsjettet er et av dem. I Oslo og Viken oppgir 1 av 3 at de da vil kutte mer ned på reise- og feriebudsjettet, 34 prosent vil kjøpe billigere mat og 31 prosent vil legge større innkjøp på is.

– Det er bra at folk er beredt på å ta grep dersom utgiftene øker. Det er penger å spare på kjøpene og forbruket man har i hverdagen. I tillegg er det lurt å se på om den sydenturen er noe man egentlig har råd til å prioritere nå. Mange får også igjen penger på skatten, og før sommeren kommer feriepengene. Det er smart å ikke bruke alt, men sette av en del til buffer. Planlegg økonomien godt og tenk langsiktig, er rådet fra privatøkonomen.

Gode opplevelser

Men selv om de mest nødvendige utgiftene som strøm, mat og renter spiser mer av lønna, betyr det ikke at folk flest har slått fra seg tanken om en utenlandsferie i år. Ferske tall fra en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for SpareBank 1s forsikringsselskap Fremtind, viser at på landsbasis planlegger 44 prosent, tilsvarende 1,8 millioner nordmenn, å reise utenlands i sommer. En million svarer imidlertid at de dropper utenlandsferien i år.

– Pandemien har vist oss at Norgesferie kan være vel så bra og ikke trenger å koste mye penger. Det viktigste er ikke hvor mye penger du bruker eller hvor du drar, men at du har det fint og får gode opplevelser, sier Landsverk.