ØSTFOLDBANEN: Når Vy i samarbeid med Bane Nor setter inn et nytt midlertidig rutetilbud på Østfoldbanen mandag 9. januar, er det flere endringer i forhold til tilbudet som har vært i ukene etter at Blixtunnelen ble stengt.

HØR TUNGVEKTERNES SKRÅBLIKK PÅ TOGPROBLEMENE HER: Tungvekterne lanserer alternativ bruk for Blixtunnelen og navnekonkurranse i ØBs podkast

Fulle tog

Den siste tiden, og særlig etter at verden våknet til live igjen etter julepausen, er det mange som har opplevd utfordringer med en lengre reisevei enn de hadde sett for seg da Follobanen åpnet 11. desember, og ikke minst på til dels mye fullere tog.

I og med at Rakkestad/Mysen-togene midlertidig kun går til Ski akkurat nå, slik at reisende må bytte tog i Ski hvis de skal videre inn til Oslo, får de et ekstra opphold på Ski stasjon. Det gjelder blant annet reisende fra Skotbu og Kråkstad som nok hadde sett for seg en litt annen reisevei for en måned siden. Samtidig er det færre togavganger fra Ski til Oslo enn det som var planen, slik at flere reisende kjemper om plassen i rushet. «Sild i tønne» er et begrep som går igjen.

Lavere pris?

Samtidig har flere tatt til orde for at de reisende bør betale mindre for reisen når situasjonen er som den er, heriblant Forbrukerrådet. I tillegg er det flere som har etterlyst et busstilbud for å kompensere for tog som ikke går, ikke minst fra stasjoner langs den gamle Østfoldbanen.

ØB har spurt Vy om de vil gjøre noe med prisen for togbilletter og om det blir satt inn ekstra busser. Vi har også spurt om hvordan trafikkavviklingen egentlig har gått på Østfoldbanen den siste uken, og hvilke forventninger de har til avviklingen når tilbudet blir utvidet fra 9. januar.

Kan justeres

Det er pressevakt Kaja Rynning Moen som svarer:

– Vi forstår veldig godt at denne situasjonen er krevende for våre kunder. Derfor gjør vi alt vi kan for å lage et alternativt tilbud som er best mulig for alle som reiser på strekningen, skriver hun i en e-post til ØB fredag. Hun fortsetter:

– Sammen med Jernbanedirektoratet og Bane Nor har vi nå løpende samtaler om hvordan sikre et best mulig kollektivtilbud til dere reisende i denne vanskelige situasjonen. Vi overvåker trafikksituasjonen tett og vil justere tilbudet fremover der det er mulig.

Ekstra busser fra Vevelstad

Fra og med 9. januar blir det blant annet satt inn ekstra bussavganger hvert kvarter i rushtid for pendlere mellom Vevelstad og Oslo S.

– Vi vil også sette inn ekstra bussavganger for pendlere på Østre linje som et tillegg til togene som går. Begge deler skal sikre raskere reisevei samt større kapasitet og bedre plass for kundene.

Ifølge Rynning Moen har Vy i samråd med Jernbanedirektoratet blitt enige om at det beste de kan gjøre for kundene nå, er å forsterke kollektivtilbudet så mye som mulig i denne situasjonen man er i nå, slik at flest mulig får et akseptabelt tilbud, heller enn å redusere prisen på periodebillett i perioden frem til Follobanen åpner igjen.

Reisevilkårene gjelder

Hun sier vider at Vys reisevilkår selvsagt gjelder fortsatt. Her står det:

Vys reisegaranti gir deg rettigheter hvis ditt Vy tog er forsinket eller innstilt. Hvis toget er forsinket eller innstilt, tilbyr Vy et alternativ. Det kan være neste tog eller annet transportmiddel.

Dersom vi ikke har gitt deg informasjon om hvordan du skal komme deg videre innen rimelig tid, kan du få dekket dokumenterte, påregnelige, direkte utgifter til alternativ transport avhengig av reiselengde og forsinkelsens varighet.

Mer om Vys reisevilkår kan du lese her.

Slik kjører togene fra mandag 9. januar

Det blir med andre ord noen endringer i forhold til det rutetilbudet som tidligere har vært presentert i ØB. ØB har også blitt gjort oppmerksom på at det i det tidligere oppsettet i har presentert, sto at L2-togene går til Høvik, ikke til Stabekk. Dette er nå korrigert. Det nye oppsettet som ble presentert i en pressemelding fredag 6. januar ser slik ut:

– Fra og med mandag 9. januar blir det nye midlertidige ruter, med noen flere avganger enn det har vært siden Follobanen ble stengt. Disse rutene gjelder ut januar, og vi håper dette vil gi deg et noe bedre og mer forutsigbart tilbud. Vi vet at noen avganger i rushtiden vil kunne bli fulle, så har du mulighet til å reise utenom rushtiden anbefaler vi det, skriver Vy.

– Reisesøket i Vy-appen og på vy.no er oppdatert med tider for buss og tog. Enkelte tog har fått noen minutter justert rutetid, så husk å sjekke detaljene i Vy-appen eller på vy.no før du reiser. Merk: To togavganger på morgenen med linje R22 (fra Mysen kl. 06:01 og 07:01 til Ski) mangler, men vil bli tilgjengelig i løpet av fredag 6. januar.

  • L2 Ski–Stabekk: To avganger i timen mellom Ski og Stabekk alle dager. Mellom Kolbotn og Oslo S/Lysaker kjører vi to ekstra avganger mandag – fredag, så det blir totalt fire avganger i timen. For å bedre kapasiteten til og fra Vevelstad setter vi inn direktebusser fra Vevelstad til Oslo S i morgenrushet, og fra Oslo S til Vevelstad i ettermiddagsrushet.
  • R21 Moss–Oslo S: To avganger i timen mellom Moss og Oslo S alle dager.
  • R22 Rakkestad/Mysen–Oslo S: Innstilles mellom Ski og Oslo S. Mellom Rakkestad/Mysen og Ski blir det en avgang i timen alle dager. Vi kjører direktebusser fra Rakkestad, Mysen, Askim og Spydeberg til Oslo S for rushtidsavgangene på morgenen, og fra Oslo S på ettermiddagen.
  • R23 Ski–Oslo S: Alle avganger innstilles. RE20 Göteborg/Halden–Oslo S: En avgang i timen mellom Halden og Oslo S, i tillegg til tre rushtidstog morgen og ettermiddag mandag – fredag. Til og fra Göteborg kjører vi fire avganger om dagen mandag – fredag, og tre avganger om dagen lørdager og søndager.

LES MER HER:

Les også

Hadde du bestilt en tolvretters og forhåndsbetalt, og så sier kelnerne at de dessverre er tomme for mat, hadde du krevd penga tilbake