Gå til sidens hovedinnhold

Villsvinene nærmer seg Follo: – Vil by på store utfordringer og være en sykdomsfare

Artikkelen er over 2 år gammel

Forskere mener spørsmålet ikke er om, men når villsvinet etablerer seg i Follo-skogene. Kommunene snakker sammen om hvordan de skal møte uvesenet.

SKI: I årsberetningen for 2018 for viltforvaltningen i Ski fremgår det at villsvin som art nærmer seg Follo. Villsvin er en fremmed art i Norge og er svartelistet siden 2012.

– Svartelista er en oversikt over de fremmede artene som utgjør høyest økologisk risiko for naturmangfoldet i Norge, og opererer med risikokategoriene høy eller svært høy. Lista er basert på en objektiv vurdering av artenes økologiske risiko for norsk naturmangfold, basert på en standardisert metode, og er ikke nødvendigvis en liste over hvilke arter som er ønsket eller uønsket i Norge, fremgår det av årsberetningen, som er ført i pennen av skogsbestyrer Reidar Haugen.

LES OGSÅ: Viltkameraet avslørte villsvin i Vestby

Streifdyr i Follo

I Sverige har man bestemt at villsvin skal forvaltes som en ressurs, mens norske myndigheter så langt har ønske om å hindre arten i å etablere levedyktige bestand.

LES OGSÅ: Skjøt digert villsvin på 2,5 meter i Hobøl – nå er Jens (56) historisk

Østfold fylkeskommune og Fylkesmannen i Østfold har likevel i samarbeid utarbeidet en forvaltningsplan for villsvin i Østfold som ble vedtatt av Østfold fylkesting 22. juni 2016. Planen legger opp til at bestanden skal holdes nede – innenfor den naturlige bæreevne og slik at skadeomfanget på landbruket ikke blir for stor. Dette innebærer jaktbare bestander. Per i dag er det hovedsakelig sydøst i Østfold (Halden, Aremark) villsvinet har etablert seg i Norge, men det er registrert at arten stadig sprer seg nordover. Streifdyr har allerede besøkt Follo, slår skogbestyreren fast i årsberetningen.

LES OGSÅ: – Det er ingen tvil om at det finnes villsvin i Kroerskogen

Sprer seg raskt

I Halden ble det skutt 100 dyr i 2018 og i Aremark 85 dyr. I Sverige felles det årlig over 100.000 villsvin. Til sammenligning blir det skutt rundt 40.000 elg i Norge.

– Mildere klima og rask reproduksjonsevne (inntil 3 kull per. år) gjør at mange fagfolk ikke spør om villsvinet vil etablere seg i Follo, men når? Er det noen vei utenom? Follo-kommunene er i dialog om hvordan vi skal møte villsvinet. Uansett vil dette dyret by på store utfordringer, utgjøre en fare for sykdommer, men også kunne bli en populær jaktressurs for noen, skriver skogbestyrer Reidar Haugen i årsberetningen om viltforvaltningen i Ski kommune.

LES OGSÅ: Her blir villsvinet tatt på fersken ved Øyeren

LES OGSÅ: Se den store villsvinfamilien i Østfold: – Uvanlig å se mor med unger her i traktene

Kommentarer til denne saken