Skinnende markering av solsnu i Ås

VINTERSOLVERV: Onsdag kveld ble solsnu markert ved eika i Ås.  FOTO: Karen Gjetrang

VINTERSOLVERV: Onsdag kveld ble solsnu markert ved eika i Ås. FOTO: Karen Gjetrang

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Solsnu ble igjen markert i Ås. Onsdag samlet folk i alle aldre seg for å tenne fakler og markere at det nå blir lysere.

DEL

ÅS: – Vi markerer Solsnu med å tenne lys og tenke på en lys fremtid. Dette har blitt en tradisjon hvor vi merker oss at det er på sitt mørkeste. Jeg mener det er noe veldig menneskelig ved å ta del i en tradisjon, sier Tor Olav Nygjelten som er medarrangør av arrangementet.

Tor Olav er med på den årlige tradisjonen til Humanetisk Forbund hvor de tenner lys ved den store eika i Ås. Flere mennesker kommer innom for å få med seg den årlige tenningen av fakler. Også Thordis og Torun Mostrøm.

– Solsnu har nok noe med banen og hellingen på planeten å gjøre. Vi er her hvert år. Første gangen jeg så faklene kunne vi se de langt unna. Vi stusset litt på hva som foregikk. Helt siden det har vi vært her hvert eneste år, sier Torun.

– Vi er nok såkalte ildsjeler, legger Thordis til.

Lysene ble lagt ut i lange rekker, som startet ved trestammen og spredde seg utover jordet. Det hele minnet litt om en sol, med den store eika som kjerne. Selv om oppmøtet i år ikke var helt det samme som tidligere, er det engasjerte mennesker som holder liv i lysfesten. En tradisjon som for flere markerer at der er jul, og selvfølgelig at det er solsnu.

– Onsdag var det sønnavind, fem plussgrader og ingen snø. Dette er veldig uvant. I fjor var det cirka hundre personer som deltok. Vi hadde 735 fakler utover jordet, opplyser Per Braterud.

Under eika ble det servert gløgg og pepperkaker. Per lagde en enorm kanne med gløgg som blir servert med rosiner og mandler. Alle ble tatt gledelig imot. Både de som ikke hadde vært der før, og dem som er der hvert år.

Jonatan 10 år deltok på markeringen sammen med foreldrene sine, og la ut fakler på rekker nedover og bortover jordet. Etter å ha lagt dem ut, hjalp han dem som går med fakler å se hvor de var, fordi det kunne være vanskelig å få øye på alle sammen i mørket.

– Det er første gangen jeg er med på lysfest. I dag snur lyset. Derfor er vi her og feirer det, pluss at det var siste skoledag før jul i dag. Nå har jeg jule- ferie, sier han fornøyd.

Solsnu

Også kaldt vintersolverv eller midtvinter er den dagen i året med minst sollys.

Datoen for solsnu kan variere fra 20. til 23. desember.

Ved solsnu er sola er på sin sydligste vinkel.

Artikkeltags