d6c2ad

Sommer'n ved kysten

LETTSTELT ELLER LEKKERT UTEROM?

– Ja takk, begge deler!

Hagelivet er bra for både kropp og sjel, skal vi tro anleggsgartnerne i Anlex. Men hva er egentlig et godt uterom – lettstelt eller lekkert? Svaret er selvfølgelig "ja takk, begge deler!"

ANNONSØRINNHOLD FRA

– Litt hagearbeid i en hektisk hverdag er bra for den mentale helsa, og noe de aller fleste har godt av.

Som daglig leder for anleggsgartnerfirmaet Anlex, får Kaleb Schytt mange henvendelser fra huseiere som ønsker seg en vedlikeholdsfri hage.

Det mener han er en illusjon.

– Hvis du ikke liker å jobbe i hagen, bør du ikke ha hage. Da bør du bo i blokk, sier han litt humoristisk.

GRØNNE FINGRE: Den dyktige gjengen i Anlex står klare til å realisere ditt uterom. Tobias Streefkerk (f.v.), Gøran Kjøsen, Kaleb Schytt, Lukasz Majak og Hannah Aurora Tveit Myhre.

Et uterom du trives i

Men selv om Kaleb og kollegene ikke kan skaffe deg en vedlikeholdsfri hage, kan de tilby noe enda bedre – nemlig en som er vedlikeholdsvennlig.

– For deg som ikke har tid eller lyst til å ordne i hagen, finnes det løsninger som er både praktiske og estetiske.

Og det er nettopp den riktige balansen mellom lettstelt og lekkert Kaleb mener er oppskriften på et godt uterom.

Stikkordet er helhet.

– Mye mur, granitt og belegningsstein blir veldig hardt og kaldt. Men mykner du opp med busker, blomster og andre grønne elementer får du et helhetlig, balansert uterom som skaper både trivsel og harmoni.

Den riktige balansen mellom det grå og det grønne bidrar til et mer helhetlig og harmonisk uterom.

Kaleb Schytt

"

Helhetlig fargespill

Han understreker at det er viktig å tenke helhetlig ut fra dine behov og ønsker for uterommet.

– God variasjon mellom det grå og det grønne er bra. Samtidig er det viktig at ting passer sammen. Planter og blomster gir utallige muligheter, særlig med tanke på fargespill.

Personlig er Kaleb stor tilhenger av hager og uterom som utnytter årstidenes gang til det fulle. Selv om mange velger tujahekk fordi den er rimelig, hurtigvoksende og holdbar, finnes det mange andre muligheter.

– En tuja er vintergrønn og følger kun i svært liten grad årstidenes variasjon, i motsetning til andre trær og busker. Ting som spretter om våren, slår ut i full blomst om sommeren, gulner og feller løv om høsten gir mye mer variasjon og liv til hagen.

Road surface, Plant, Property, Flower, Leaf, Window, Building, Botany, Rectangle, Grass
Road surface, Cloud, Sky, Building, Plant, Tree
Vehicle registration plate, Road surface, Plant, Property, Window, Flowerpot, Houseplant, Flower, Stairs, Truck
Road surface, Sky, Building, Wood, Shade, Asphalt, Stairs, Cottage, Slope, Grass
Road surface, Property, Door, Asphalt, Brickwork, Brick, Flooring, Fixture, Floor, Sidewalk
Road surface, Plant, Car, Vehicle, Leaf, Asphalt, Tree, Sunlight, Grass, Sidewalk
Natural landscape, Land lot, Terrestrial plant, Sky, Tree, Evergreen, Grassland
Road surface, Natural landscape, Plant, Tree, Stairs, Wood, Architecture, Brickwork, Bedrock, Watercourse

Nytt uterom?

Les mer om Anlex og bli inspirert her

– Start i det små, tenk budsjett

Selv om mange vil ha ting mest mulig vedlikeholdsfritt, opplever Kaleb at stadig flere setter pris på å ha en hage. Noe som kanskje ble ekstra tydelig under koronaen, da folk måtte feriere hjemme.

– For noen er hage et luksusgode, som kommer et stykke ned på prioriteringslista. Men når du har kommet til et visst punkt i livet og er vel etablert, foretrekker mange å investere i et bedre uterom.

Han forteller at det blant annet er veldig trendy med kjøkkenhage. Mange ønsker i større grad å dyrke egne grønnsaker, urter og bær.

For å ikke gape over mye, anbefaler Kaleb å begynne i det små – enten du vil ha kjøkkenhage eller noe annet. Og ikke minst, tenk budsjett!

– Start med to grønnsaker i stedet for ti. Det lønner seg også å vite hvor mye penger du kan eller skal bruke. Det er forskjell på 20 og 200 tusen. Det blir enklere for oss å foreslå en god løsning hvis vi har et budsjett å jobbe ut fra.

High-visibility clothing, Workwear, Smile, Sleeve, Asphalt, Hat, Grass, Cap

I VEKST: Anlex opplever økt etterspørsel og bransjen har stort behov for fagarbeidere. Hannah Aurora Tveit Myhre har nettopp avlagt fagprøven og gleder seg til å ta fatt på en karriere som anleggsgartner.

Et yrke i vekst

Anlex er et firma som tilbyr alle de tjenestene du forventer av et profesjonelt anleggsgartnerfirma. Her går det i både grønt og grått – fra alle typer beplantning til komplette gårdsplasser med støttemurer og belegningsstein.

Det inkluderer også graving, drenering og andre eventuelle grunnarbeider som kreves i prosjektet.

– Vi opplever stor etterspørsel etter våre tjenester, og jeg tror ikke den vil bli mindre med det første. Du kan trygt si vi er et yrke i vekst, sier Kaleb.

Som lærebedrift i anleggsgartnerfaget, har Anlex derfor fokus på rekruttering og utdanning av nye fagarbeidere.

– Bransjen har et stort behov for folk. Vi jobber for å fremme interessen for det fine faget vårt slik at flere ungdommer – og gjerne voksne også – vil bli anleggsgartnere, avrunder Kaleb.

Kontakt

Adresse
Kongeveien 153, 1407 Vinterbro

Telefon: 91 00 19 09
E-post: post@anlex.no

Foto: Svein Hansen og Anlex