Sommer'n ved kysten

Fiskebutikken i Son 5.jpg

I den lille, store fiskebutikken
får du alltid napp

Sommer en ensbetydende med fisk og sjømat. Lyse kvelder i lag med gode venner og familie, noe godt i glasset og naturligvis en velsmakende rett. Fisk er lett og enkel sommermat, som kan dampes, kokes, stekes, bakes eller grilles. Usikker på hva slags type fisk og hvordan det skal forberedes? Kunnskapsrike ansatte i Fiskebutikken hjelper deg når fisken skal på grillen!

ANNONSØRINNHOLD FRA

Fiskebutikken i Son - logo.png

På brygga i Son har det alltid vært en fiskebutikk, som gjennom mange generasjoner har gledet innbyggerne med fersk fisk og skalldyr. I 2012 snørte eieren sammen fiskeutstyret og gikk av med pensjon.

Lokalene, som eies av Fjordfisk AS, ble bygd om og bryggen utbygd. Da Fjordfisk etterlyste noen som kunne drive fiskemottaket, samt drive en fiskebutikk i Son, var alt lagt til rette for et nytt fiskeeventyr.

I 2014 tok Son Brygge og Fiskebutikk over driften. Resultatet er en fiskedisk som bugner av ferske varer, med ansatte som gjerne deler sin kunnskap og lidenskap for sjømat med sine kunder.

I Fiskebutikken i Son er det alltid napp å få. Det sørger Rita Pettersen (f.v.), Ketil Lundem-Meisler, Cathrine Melin og Øystein Bull for.

Fiskebutikken i Son 4 kopi.jpg

Det beste fra havet samlet i én kasse

Den lille Fiskebutikken tilbyr alt du kan ønske deg av havets delikatesser, avhengig av sesong.

Fisk i omtrent alle fasonger og størrelser, krabber, blåskjell, fiskekaker, reker og sjøkreps er bare noe av det som forsvinner ut med fornøyde kunder.

Så er det skalldyrkassa da.

Oppskriften på suksess ble til ved en tilfeldighet. For noen år siden fikk en av gutta en idé og tok en trekasse, slik de leverer reker i, og la litt forskjellige oppi. Det ble en herlig blanding av skalldyr, og den første skalldyrkassa var et faktum. Snakk om å fiskelykke!

Skalldyrkassa er populær. Fra fjernt og nær kommer sultne sjømatelskere for å sikre seg en eller flere av de etterspurte kassene.

Den store etterspørselen skyldes flott dandering, ferske varer og rask levering. Skalldyrkassa lages på bestilling og egner seg for alt fra to personer og oppover.

Foruten skalldyr inneholder kassa kraft til å dampe blåskjellene og Fiskebutikkens egenproduserte majones og aioli samt skalldyrsalat.

Alt du trenger for å sette prikken over i’en på måltidet, er sitron, godt brød eller loff – og noe godt i glasset.

Skulle det mot formodning bli noe igjen, kan det fint pakkes godt inn og legges nederst i kjøleskapet til dagen derpå. Normal holdbarhet er fire-fem dager om det ligger kaldt.

Skalldyrkassen er populær hele året! Øystein Bull anbefaler å være tidlig ute med bestillingen slik at du sikrer deg en kasse med havets delikatesser.

Fiskebutikken i Son 1.jpg

Kaster snøret litt lenger for kundene

Ferskvaresjef Øystein Bull forteller at det ikke mangler på fersk fisk heller.

– Vi er opptatt av at kundene skal få kvalitet i maten. Det som gjør oss unike er fiskemottaket samt at vi vet akkurat hva vi selger. Vi kan spore fisken helt tilbake til dit den kommer fra. Siden vi ikke er en del av en kjede, kan selv bestemme hvor vi skal ta inn varene fra. Jeg selger kun varer jeg selv ville servert mine gjester, forteller han.

Gjennom hele sesongen er Fiskebutikken store på makrell. På hverdagene går det mye i hverdagsfisk, som torsk, ørret, laks og sei.

Når helgen kommer anbefales helfisk, som flyndre, tunfisk, bas, piggvar, smørflyndre, lysing og dorade.

– Dette er rene fiskestykker, uten bein, og litt mer eksklusive produkter. I tillegg satser vi på skjell, som østers, kamskjell, hjerteskjell og knivskjell. Vi har også utviklet sortimentet vårt med egenproduserte salater, sier en entusiastisk Øystein.

Han har jobbet med fisk og ferskvare i mer enn 30 år. Den lille fiskebutikken i Son har vært hans arbeidsplass de siste seks årene, og Øystein stortrives.

Butikken er liten, men samtidig stor. Utvalget er enormt, stemningen avslappet og servicen av ypperste kvalitet.

Her møter du fem serviceinnstilte og trivelige ansatte, som gjerne strekker seg litt lenger enn forventet for å hjelpe sine kunder.

De er tidlig på plass for å legge opp fisk, klargjøre Skalldyrkasser, partere fisk og ta imot ferske varer fra trålerne som legger til kai.

Fra butikken åpner og til stengetid går det i ett. Ferskvaredisken bugner over av sjømat som frister kundene. Det veies, pakkes og overrekkes med et smil.

Er du usikker på hva slags fisk du skal ha og hvilket tilbehør du bør servere med middagen, kommer de gjerne med anbefalinger.

Havets delikatesser har endt opp i en fiskehandlers disk. Trenger du råd og tips om tilberedning, er det bare å spørre de kunnskapsrike ansatte.

Fiskebutikken i Son 2.jpg

Fiskeekpertens anbefaling for grillen

En annen fordel er at de har egne trålere som leverer både reker og sjøkreps. Spesielt reker er enormt populært om sommeren. De egner seg til alle anledninger; både hjemme, ute og i piknikkurven.

Før du kjøper eller inntar rekene bør du huske følgende: Den skal være sprø i skallet og gylden. Når du renser rekene skal skallet løsne lett (da vet du den er kokt riktig). Så skal den naturligvis smake friskt og godt.

Fiskeentusiasten Øystein anbefaler fisk på grillen i sommer. Du kan ikke gå galt om du velger Isgalt, uer og dorade til middag. Isgalt og uer er fisk som går dypt, rundt 1400 meter under havoverflaten, og er rene fisker som ikke er utsatt for forurensing.

– Hos oss får du også kjøpt levende kreps og råreke, altså reker som ikke er kokt, på bestilling. Ingen andre i Viken tilbyr dette, så vi skiller oss ut, sier Øystein.

Med tanke på dagens Koronasituasjon, forsikrer han at det er trygt å handle i butikken. De har alltid vært nøye på hygiene, hvor alle flater desinfiseres flere ganger om dagen.

Når du handler over ferskvaredisken er du også sikret at varene ikke har blitt håndtert av mer enn to personer; fiskeren og den ansatte i butikken.

– Vi har også satt opp antibac med inngangen og anbefaler at kundene benytter seg av denne når de kommer inn i butikken og når de forlater oss. Bankterminalen desinfiserer etter hver kunde, men vi har også tapping. Døren er alltid åpen og det er kun tillatt med en kunde ad gangen. Det er trygt å handle hos oss, forteller Øystein.

Hos Fiskebutikken i Son biter fisken hele året – og fiskelykken står deg bi. Du er garantert fersk fisk og skalldyr, til enhver anledning. Alt serveres med gode tips og råd om hvordan du skal forberede maten samt hva som passer til.

Slik sjekker du om fisken er fersk

🐟 Skinnet
Skinnet skal være skinnende og fritt for flekker. Når fargen går over mot gulaktig og skinnet er blast er fisken på god vei i nedbrytningen.

🐟 Konsistens
Hvis en fisk er stiv slik at den står som en vannrett pinne når du holder den i sporen, er det kort tid siden den ble fanget eller slaktet. Når fisk dør, går de noen få timer etter dødstidspunktet inn i dødsstivhet. Den varer alt fra noen timer til dager avhengig av hvor kaldt det er og hvor høy energiomsetning fisken hadde da den døde. Det man finner i fiskedisken er som regel ute av dødsstivheten, og det er avtrykk etter fingrene som er det sikreste tegnet på hvor nedbrutt musklene begynner å bli. Fingermerker som forsvinner raskt er ferskere enn fingermerker som sitter i noen sekunder.

🐟 Øyne
På fersk fisk skal øynene være rene, mørke eller metallskinnende. Går de over mot det grå, matte og innsunkne, er fisken på god vei i nedbrytning.

🐟 Gjeller
Skal du velge ett tegn å se etter for å finne ferskheten til fisk, velg gjellene. Gjellene er fiskens lunger og her er det friskt blod som møter luft. Hvis gjellene er røde, er det kort tid siden fisken ble slaktet. Går de over mot lysebrun eller grå og grønntoner, er den ikke fersk lengre.

Gjellene skal også lukte friskt slik som skinnet. Det samme gjelder buken.

Kilde: Nofirma

Rita Pettersen frister med kongekrabber til middag.

Fiskebutikken i Son 3.jpg

Kontakt oss

Telefon: 974 24 935
E-post: post@nykan.no

Se vår hjemmeside for mer informasjon
Følg oss på Facebook

Adresse
Storgata 23, 1555 Son

Åpningstider
Tirsdag – onsdag: 10:00 – 17:00
Torsdag – fredag: 10:00 – 18:00
Lørdag: 10:00 – 16:00

Fiskebutikken i Son

  • Son Brygge og fiskebutikk viderefører en lang tradisjon med fiskebutikk i Son.
  • I tillegg til fiskebutikk driver vi også fiskemottaket for Fjordfisk AS, som holder til på Utgårdskilen på Hvaler.
  • Fiskemottaket er det eneste i Indre Oslofjord.
  • Fiskemottaket sørger for at vi kan tilby kortreist mat. Ferskere fisk og skalldyr får du ikke!
  • Vi har også et nært og godt samarbeid med de som leverer det beste av sjømat, avhengig av sesong; blant annet Fjordfisk på Hvaler og Røst Sjømat på Røst, ytterst i Lofoten.
  • Vi satser på å ha det "lille ekstra" i butikken: Krabbeprodukter fra Fosen, blåskjell fra Rissa, skrei fra Røst, Sonsreker, levende sjøkreps, Norges beste røkte fisk fra Saltenfisk og mye, mye mer.
  • I fiskebutikken finner du ansatte som alle har et brennende engasjement for sjømat, gode råvarer og Det Gode Liv.
  • Vi hjelper deg med gode råd og tips til tilberedning.

Ekte matglede og avslappet stemning i historiske omgivelser

Havnekroa Oscarsborg.jpg