Annonsørinnhold fra Follo Ren

Hva er dette?

Drøbak-familie: – Det var litt stress i starten, men så ble det raskt en vane

Annonsørinnhold fra

Å sortere matavfallet er fremdeles ganske nytt i Follo. Da ordningen kom i 2017, syntes Tina Borge Børresen og familien ærlig talt at det hørtes litt slitsomt ut.

– Det er klart, vi syntes det var litt slitsomt i starten. Sånn er det jo med alt som er nytt! Så gikk det en liten stund, og veldig raskt ble det bare en vane. Det tar jo egentlig ikke noe lenger tid å kaste i den grønne posen fremfor i restavfallet, sier hun.

IVRIGE: Barna synes det er gøy å hjelpe til med å lage mat, og lærer stadig mer om søppelsortering. 

Mye matavfall i vanlig familie

Vi fikk lov til å bli med familien hjem til Drøbak og være med på middagslagingen. Pappa Stig har tatt på forkle og har begynt å bake pizzadeigen. Barna Marcus (9) og Nicolai (11) er i full gang med å kutte grønnsaker til topping. 

GRØNN POSE: Kurven er frivillig å bruke. Det viktigste er at matavfallet havner i den grønne posen som sorteringsanlegget kjenner igjen.

– Vi har begynt med skolekjøkken på skolen, forteller Nicolai, mens han kutter løk. For sikkerhets skyld har han tatt på svømmebriller. 

Det er ikke til å stikke under en stol at det blir mye matavfall i en vanlig familie.

– Vi prøver å være flinke til å spise opp maten vår, ta med rester fra middagen til lunsj dagen etter og slike ting, sier Tina og smiler. 

– Men det er klart det blir matavfall likevel. Skrell og skrotter, kaffegrut og eggeskall. Jeg føler egentlig at jeg tilbringer hele dagen på kjøkkenet, med unntak av timene på jobb, så det må jo nødvendigvis bli en del!

Se også videoen i toppen av saken!

Slipper illeluktende søppeldunk

Stig forteller at etter de begynte å sortere matavfallet i den grønne posen, er resten av søppelet tilnærmet fritt for lukt: 

– Det er jo matavfallet som griser til, og gjør at søppelet lukter. Nå kaster vi den lille grønne posen i dunken en gang hver dag, noen ganger to. Det fungerer veldig fint.

QUIZZER BARNA: Underveis i matlagingen spør Tina og Stig gjerne barna hvor de tror de ulike tingene skal kastes: Rest eller matavfall? 

Halvparten av matavfallet sorteres ikke

Marie Hesselberg Simonsen, miljørådgiver i Follo Ren, roser familien for at de er så positive til å sortere matavfallet. Til daglig jobber hun med å lære fjerdeklassinger om viktigheten av å sortere, og hva som skjer med søppelet vårt.

– Barna er veldig opptatt av gjenbruk og miljø. Nå er det blitt ganske kult å rekke opp hånda når vi spør hvem som har arvetøy, hvem som har kjøpt noe brukt på Finn og så videre, sier hun.

GIR STOR NYTTEVERDI: Marie Hesselberg Simonsen forteller engasjert om hvor stor verdi matavfallet gir oss dersom det sorteres riktig. – Det kan brukes til biogass til renovasjonsbilene, og gjødsel til jordene, sier hun.

Det sier noe om bevisstheten som vokser hos folk. Ordningen med matavfall kom igang sent høsten 2017 og er snart to år gammel. Likevel har Follo en vei å gå før Follo Ren sier seg fornøyde med sorterings-innsatsen hos folk.

– Vi vet at over halvparten av matavfallet i Follo havner i restavfall, uten å sorteres i de grønne posene. Det er veldig synd, fordi vi vet at dette lar seg gjøre enkelt hos alle, sier hun.

Dette skjer med matavfallet i de grønne posene

Når du har sortert matavfallet ditt i den grønne posen, kaster du den i samme dunk som restavfallet. 

– Det er en oppfatning hos noen at siden alt kastes i samme dunk, så blir det blandet likevel. Men det stemmer ikke. Vi kjører alt avfallet til ettersorteringsanlegget på Skedsmo. Der havner alle posene på samme bånd og maskinen skiller ut de grønne posene med matavfall fra resten, forklarer Marie.

Maskinen leser fargene på posene svært presist, noe som gjør det uproblematisk å bruke hvilke andre poser du ønsker til restavfallet, selv om de er grønne. Kurven fra Follo Ren er frivillig å bruke. Dersom du ønsker en, kan du bestille en helt gratis her.

Det eneste viktige er at du kun bruker Follo Rens grønne pose til matavfallet.

– Deretter kjøres matavfallet til Den Magiske Fabrikken på Semb utenfor Tønsberg. Det er et biogassanlegg som fjerner plastposen, og gjør om matavfallet til biogass og gjødsel, sier hun.

Gjødselen kan erstatte kunstgjødsel på jordene. Biogassen kan brukes på blant annet renovasjonsbilene.

– Faktisk så kan renovasjonsbilene våre kjøre hele 250 meter på kun én pose matavfall!

Når du nærmer deg tom for grønne poser, knyter du bare en hvilken som helst pose rundt håndtaket på søppeldunken din. Da får du en ny rull, helt gratis selvfølgelig, ved neste tømming!

Har du forresten fått med deg den fine videoen i toppen av saken?

Del artikkelen på Facebook