Annonsørinnhold i samarbeid med Klima & Energi AS

Hva er dette?

 
 

Perfekt temperatur i huset

Norge er en oljenasjon, men innen 2020 må alle oljefyringsanlegg byttes ut. Varmepumper blir mer og mer populært. Det lover godt for Klima & Energi, som fokuserer på energibesparende løsninger for norske hjem.

Annonsørinnhold i samarbeid med Klima & Energi AS

Klima & Energi AS

Klima & Energi AS er et forholdsvis nytt selskapet i bransjen, men de mangler ikke erfaring av den grunn. Nikolai Hansen har mer enn ti års kompetanse innen varmepumpebransjen, og er godt fornøyd med selskapets første seks måneder.

– Det har gått over stokk og stein, og oppdragene strømmer inn. Oppdragene består av både utbytting og montering av varmepumper, både luft-til-luft- og luft-til-vann- pumper, smiler han.

Varmepumper kategoriseres etter hva slags medium de tar varme fra, og hvilket de avgir varme til. Luft-til-luft- varmepumper henter varme fra ute- eller ventilasjonslufta og avgir den direkte til innelufta i en bygning. En luft-til-vann- varmepumpe konsentrerer varmeenergien i uteluften så mye at den kan varme opp vannet du bruker i huset.

Hansen forteller at årsaken til at flere og flere kunder velger Klima & Energi er at selskapet leverer kvalitetsarbeid og at kundene føler seg godt ivaretatt.

– Vi har god service, er presise og fullfører jobben samt at vi følger gjerne opp kunden i etterkant, sier han.

Sammen med de tre andre ansatte farter han rundt mellom private boliger, næringsbygg og industribygg. Klima & Energi dekker hele Østlandet og har en hektisk og variert hverdag. Én dag installerer de varmepumper i kontorbygg, den neste varme- og kjøleanlegg i produksjonshaller og kjølesystem i datarom den tredje. 

David Olsen er i full gang med arbeidsdagen

Farvel til oljen

– Nå skal jo alle oljefyringsanlegg ut innen 2020, så vi regner med at det blir enda mer hektisk i tiden fremover ettersom disse byttes ut. Et meget godt alternativ er jo nettopp varmepumper, som er meget energibesparende, sier Hansen.

Nesten 80 prosent av energien som brukes i private boliger går til romoppvarming og varmt tappevann. Prisene på olje- og parafin er meget høye, og installering av varmepumpe vil redusere energikostnadene betydelig. Kostnadene ved å installere en varmepumpe vil altså være tjent inn i løpet av få år.

– Vi leverer en komplett pakke, som inkluderer både rørlegger, elektriker, montør og graver. På den måten trenger du kun å forholde deg til én leverandør, som gjør jobben lettere for deg. Vi bruker kun kjente og kvalitetssikrede merkevarer på varmepumpene, som Toshiba, Mitsubishi og Panasonic, forteller Hansen. Han legger til at flere og flere velger varmepumper til hjemmene sine. De varmer godt på en kald vinterdag, og kjøler ned når sommervarmen er på sitt beste.

Varmepumper kommer ikke lenger i kun hvitt. Nå er det en rekke farger å velge mellom: Rød, svart, koksgrå, perlemor, matt og glans. Det er ikke noe problem å finne en modell og farge som passer til både din egen stil og hjemmet.

– Jeg har montert både røde og svarte varmepumper, og det ble faktisk veldig stilig, smiler Hansen. 

 

Den erfarne montøren har også noen tips på lager når det kommer til varmepumper. Han anbefaler på det sterkeste å velge kjente og godkjente merker og at pumpen installeres av et firma og montør som er sertifiserte (F- gass godkjent for firma og F-gass sertifisering for montør).

– Uten dette er det ingen garanti på varmepumpen, og det kan jo bli kostbart om det skulle oppstå problemer, understreker han. Hansen legger til at om du skal kjøpe varmepumpen selv, for deretter å få en faglig godkjent montør til å installere den, må pumpen komme fra en godkjent forhandler. Selskapet har fått henvendelser på montering av varmepumper som ikke er av lavere kvalitet og kjøpt via nettet, og da påtar de seg ikke oppdraget med installering.

– Vi tar ikke ansvar for slike produkter og montering av disse. Varmepumpen må være fra en godkjent leverandør, eller blir den ikke montert, slår han fast.

Til tross for at Norge er en oljenasjon så skal altså alle oljefyringsanlegg ut innen 2020. Det lover godt for nyetablerte Klima & Energi, som gjerne tar på seg jobben med å holde huset ditt varmt og kjølig! 

10 gode råd for varmepumpe

1. Varmepumpen bør være tilpasset nordisk klima.

2. Kjøp både pumpe og montering av samme aktør.

3. Varmen bør kunne spres videre til andre rom relativt fritt. Få en befaring før du bestemmer plasseringen av varmepumpen, da får du mange nyttige tips og råd.

4. Varmepumpen bør skjermes mot vær og vind. Tak og sidevegger er å foretrekke.

5. En fast installasjon som varmepumpe bør være fast tilkoblet og må ha jordfeilbryter.

6. Be montøren gi deg grunnleggende opplæring og les bruksanvisningen.

7. Varmepumpen bør være innstilt på en jevn temperatur døgnet rundt. Besparelsen vil være minimal ved å senke temperaturen, spesielt i eldre hus.

8. Skal du være borte over lengre tid, for eksempel på ferie, er det smart å senke innetemperaturen. Dette bidrar til å senke energikostnadene.

9. Service bør utføres hvert andre eller tredje år. Montøren sjekker da om anlegget fortsatt gir deg optimal besparelse og for slitasje på komponentene. For at anlegget skal virke optimalt må ute- og innedelen rengjøres.

10. Service og riktig vedlikehold sikrer deg god, stabil og økonomisk drift i mange år. 

Klima & Energi AS

• Klima & Energi ble etablert i 2018 og påtar seg oppdrag innen utbytting og montering av varmepumper.

• Selskapet påtar seg oppdrag over hele Østlandet, for både private og bedrifter.

• Selskapet har i dag 3 ansatte og 1 daglig leder.

• Klima & Energi holder til på Vinterbro. 

Del artikkelen på Facebook