Gå til sidens hovedinnhold

Slik så Martin (27) ut etter at han stoppet for å hjelpe to bilister på E18

Artikkelen er over 6 år gammel

Askimingen ville bare hjelpe to utlendinger med motorstopp. Det endte med at han ble slått og forsøkt ranet.

FYLKESGRENSEN: Veien hjem fra et møte i Oslo ble ikke sånn Martin Hovin fra Askim hadde forestilt seg torsdag kveld. Langt ifra.

– I 21-tiden kom jeg kjørende på E18 mot Askim da en kar sto i veien ved fylkesstøtta i Hobøl og vinket meg inn. Han og en annen mann hadde tilsynelatende fått motortrøbbel. Jeg er motorsykkelmekaniger, så jeg tenkte at jeg kunne se om jeg kunne finne noen feil under panseret deres, forteller 27-åringen til Smaalenenes Avis.

Forsøkt ranet

Det viste seg at de to utenlandske karene slett ikke hadde motortrøbbel.

– Da jeg kikket under panseret, la jeg merke til at en av dem åpnet min bildør og så inn i bilen. Da gikk jeg bort til han og dro han ut. Jeg sa på engelsk «this is not you're stuff!»

Hovin forteller videre at han driver med motorcross, og inne i bilen hadde han flere verdifulle saker. Ting han har jobbet mye for å tjene nok penger til.

– De sa at de skulle ha tingene mine. Den største karen tok tak i meg og jeg fikk meg en over nesen. Jeg klarte å presse ham unna, og så slo jeg til så hardt jeg kunne. Jeg traff han rett på nesen og hørte at det knaket. Han falt da på rumpa, forteller Hovin.

Nærmest i samme sekund kom kar nummer to mot askimingen.

– Jeg fikk tak i armen hans og vred den sånn at han hadde det tydelig ubehagelig. Jeg dyttet ham tilbake og hoppet inn i bilen min. Så stakk jeg av så fort jeg kunne, sier Hovin.

Redd

Martin Hovin legger ikke skjul på at hendelsen skremte ham.

– Jeg kjørte hjem og hoppet i dusjen. Jeg var såpass full av adrenalin at jeg ikke klarte å tenke klart. Jeg var heller ikke høy i hatten, sier han.

Da samboreren hans kom hjem ringte Hovin politiet, som kom hjem til ham.

27-åringen forklarer at han viste fram den blodige skjorten sin, blåmerkene på ribbeina og sårene i ansiktet. Politiet tok bilder og avhørte ham.

– Politiet var veldig behjelpelige. De gjorde en god jobb, og jeg håper at de får tak i disse to personene, sier Hovin.

I dag merker han ikke særlig til basketaket og er tilbake på jobb, men han legger ikke skjul på at han har lært av hendelsen.

– Jeg vil tenke meg godt om før jeg stopper for noen igjen, konkluderer han.

Mener vi fortsatt bør stoppe

Hovin håper de to svindlerne blir tatt, men frykter at det kan bli vanskelig.

– Politiet har nok mere alvorlige saker.

Han synes virksomheten utlendingene driver er slu.

– Særlig med tanke på at de hadde norske skilter og at den ene oppholdt meg mens den andre snoket, sier han til ØB.

Han synes ikke det er riktig vi skremmes til å kjøre rett forbi når folk har biltrøbbel.

– Til andre vil jeg si at man faktisk burde stoppe, men kanskje ikke gå ut av bilen før man har oversikt. Om jeg hadde trengt hjelp, hadde jeg satt pris på om noen hjalp meg.

Alvorlig sak

Stasjonssjef ved Indre Østfold politistasjon, Trond Widme, påpeker at saken er alvorlig.

– Vi ønsker ikke at det skal skje slike ting med bilister som i god tro stopper for å hjelpe andre. De skal ikke bli utsatt for verken vold eller ran, fastslår stasjonssjefen.

Han forteller om lignede saker, særlig fra svenskegrensa, hvor ranere har stoppet bilister på samme måte.

Derimot er ikke gårsdagens sak lett å løse.

– Vi må jobbe ut i fra beskrivelsene vi har fått. Vi vet hvordan bilen ser ut, og har fått en personbeskrivelse. Bilen kan være utenlandsk med stjålne norske skilter. Det vet vi ikke ennå, sier Widme.

Han oppfordrer folk som kan ha opplysninger til å kontakte politiet på telefon 02800.

Bilen de to gjerningspersonene kjører skal være en hvit Peugeot Boxer med norske grønne skilter, som muligens slutter på 79. Begge gjerningspersonene er rundt 1,80 høye, og snakket engelsk.

– Det er synd slike ting skjer. Dette kan føre til at folk blir skeptiske til å stoppe for å hjelpe folk som virkelig trenger bistand langs veien, avslutter stasjonssjefen.

Kommentarer til denne saken