Voldsom økning i salg av øl ved Meny på Ski storsenter: – Det er ingen tvil om at veksten skyldes at Ola og Kari ikke kommer seg over grensen for å handle drikkevarer

EKSPLOSIV ØKNING - Butikksjef Christian Hagen ven Meny på Ski Storsenter kan melde om en voldsom økning i salg av øl og mineralvann

EKSPLOSIV ØKNING - Butikksjef Christian Hagen ven Meny på Ski Storsenter kan melde om en voldsom økning i salg av øl og mineralvann Foto:

Karantenereglene har i praksis medført full stopp på grensehandel med Sverige. En fersk statistikk fra Bryggeri- og drikkevareprodusentene (BROD), for juni måned, viser en kraftig vekst i salget av øl, sammenlignet med samme måned i fjor. Brus- og vannsalget i landet kan også vise til en betydelig vekst.

DEL

Ski: Salget av øl i landet vårt var i juni 40 prosent høyere enn samme måned i fjor. Brus økte med 28 prosent og vann gikk opp med 47 prosent.

– Vi har visst at avgiftsnivået gjør at mange velger å legge handleturen over svenskegrensen. Disse tallene er likevel langt høyere enn vi fryktet, sier Erlend Vagnild Fuglum, direktør i BROD.

– Vi gleder oss selvfølgelig over godt salg, men det er en bittersøt glede. Dette er jo en sterk dokumentasjon på hvor høy grensehandelen med drikkevarer er til vanlig, og hvilket enorm potensial vi går glipp av. Norge taper verdiskaping og arbeidsplasser når avgiftene blir så høye at mange storhandler på Svinesund, sier Fuglum.

Fuglum viser videre til at SSB over flere år har dokumentert stor vekst i grensehandelen. Etter grensen ble stengt har vi i sommer sett nyheter om rekordsalg i den norske dagligvarehandelen og på Vinmonopolet, særlig i områdene som ligger en kjøretur fra svenskegrensen.

 -Vi gleder oss selvfølgelig over godt salg, men det er en bittersøt glede, sier Erlend Vagnild Fuglum, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD). Foto: Fartein Rudjord

-Vi gleder oss selvfølgelig over godt salg, men det er en bittersøt glede, sier Erlend Vagnild Fuglum, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD). Foto: Fartein Rudjord Foto:

– Vår vekst skyldes først og fremst fokuset på å handle lokalt

Gulating ølutsalg på Ski storsenter kjenner seg igjen i tallene fra BROD, men daglig leder Marius Sæthre kan ikke vise til nøyaktig hvor stor økningen har vært, sammenlignet med fjoråret.

– Vi har ikke nøyaktige tall. Jeg overtok her i august i fjor, junimåned i fjor var den nest siste til forrige eier og butikken bar nok preg av at den var under nedstengning. Men vi merker en stor økning i interessen rundt det vi selger, og ikke minst ser vi en enormt økende etterspørsel etter øl fra de helt lokale bryggeriene. MikroMeyer fra Spydeberg, Raa fra Råde og Staktern fra Mysen klarer i perioder ikke å levere nok av det vi spør etter, etterspørselen er rett og slett større enn det de klarer å produsere.

– Er det den fraværende svenskehandelen som er hovedårsaken?

– Nei, for oss har nok ikke det like mye å si som for eksempel den tradisjonelle dagligvarehandelen og Vinmonopolet. Årsaken til det økende salget skyldes nok helt klart fokuset på å handle lokalt. Det hører vi fra kundene våre hele tiden, og det er en trend, ikke bare i vår bransje, avslutter Marius Sæthre i Gulating.

FOKUS PÅ LOKAL HANDEL - Marius Sæthre hos Gulating Ølutsalg tror fokuset på lokal handel er årsaken til butikkens vekst i salget

FOKUS PÅ LOKAL HANDEL - Marius Sæthre hos Gulating Ølutsalg tror fokuset på lokal handel er årsaken til butikkens vekst i salget Foto:


Ølsalget på Meny i Ski Storsenter har økt med 48,9 prosent

Den som kanskje er den aller største forhandleren av øl og mineralvann i Ski, er Meny på Ski Storsenter. Der nikkes det gjenkjennende når tallene fra BROD presenteres, men salgsøkningen for butikken i Ski er høyere enn landsgjennomsnittet.

– For øl og mineralvann totalt sett er økningen på 48,7 prosent i juni i år, sammenlignet med samme måned i fjor. Om vi ser på tallene for øl alene så viser de en økning på 48,9 prosent forklarer butikksjef Christian Hagen hos Meny på Ski Storsenter.

Butikksjef Hagen støtter bransjeorganisasjonen BROD i at økningen skyldes en fraværende grensehandel.

– Den diskusjonen kan vi legge helt død. Det er ingen tvil om at veksten skyldes at Ola og Kari ikke kommer seg over grensen for å handle drikkevarer. Vi ser den samme veksten i sjokolade- og sukkervarer, og det er en varetype som ikke påvirkes av om været er bra eller dårlig, sier Hagen.

Bransjeorganisasjonen BROD har et klart råd til norske myndigheter som nå jobber hardt for å gjenskape farten i norsk økonomi.

– Politikerne diskuterer nå hvordan vi skal få fart på økonomien i landet vårt igjen. Her skal de få et gratis tips som vil bidra til vekst både i industri og handel: Reduser avgiftsnivået på drikkevarer ned mot svensk nivå, sier Erlend Vagnild Fuglum, direktør i BROD og legger til

– Danmark har lært oss av avgiftskutt funker. Der halverte de handelslekkasjen mot Tyskland etter at de kuttet de danske avgiftene på typiske lokkevarer.

Og nok en gang får BROD støtte fra butikksjef Christian Hagen hos Meny på Storsenteret.

– BROD har helt rett. Situasjonen som har oppstått viser oss tallenes klare tale. Nå ser vi hva grensehandelen koster, hvor mye salg vi taper og hvor mye avgiftskroner den norske stat går glipp av.

Gard Sæther ved Vinmopolet på Ski storsenter forteller at ølsalget øker betraktelig.

Gard Sæther ved Vinmopolet på Ski storsenter forteller at ølsalget øker betraktelig. Foto:


Vinmonopolet kan også vise til økt etterspørsel

Ølsalget på Vinmonopolet øker også betraktelig, men daglig leder i forretningen på Ski Storsenter, Gard Sæther, har ikke de eksakte tallene klare da vi er innom for en kommentar til tallene fra BROD.

– Jeg har dessverre ikke tallene for juni foran meg, men det har gått veldig mye øl så langt i sommer. Det er faktisk sånn at vi sliter med å få inn nok av noen populære øltyper.

Gard Sæther deler oppfatningen til BROD og nabobutikken, Meny, om hva som er årsaken til den voldsomme etterspørselsøkningen

– Det er svenskehandelen, ingen som helst tvil om det. Vi merker det veldig godt på at vi stadig vekk får kommentarer på prisene våre, og da blir vi veldig ofte sammenlignet med hva varen koster i Sverige. Det er bare å ta en titt inn på Systembolaget i Strömstad en vanlig lørdag, da kjøres det inn europall etter europall med forskjellige øltyper, her bæres det inn i vanlige ølkasser, avslutter butikksjef Gard Sæther.

Artikkeltags