Gå til sidens hovedinnhold

Politiet: Kjemp alltid imot voldtektsmannen Overgrepsmottaket: Det er ikke alltid lurt

Artikkelen er over 5 år gammel

– Det er ikke alltid så lurt å slå og sparke når man blir utsatt for voldtekt, sier leder for overgrepsmottaket.

– Mange av jentene som kommer til mottaket føler mye skam og er skuffet over seg selv fordi de ikke gjorde motstand da de ble utsatt for overgrep. Men det er helt vanlig, og kanskje også det lureste de har gjort, mener Ann Helen Lomsdalen, leder for overgrepsmottaket.

– Kan bli mer voldelig

Hun tror ikke alltid at det lureste er å slå og sparke fra seg når man blir utsatt for voldtekt.

– Det kan i verste fall føre til at du utsetter deg for større fare. Man risikerer at gutten blir enda mer voldelig og sint.

– Man bør altså bare la det skje?

– Det er vanskelig å si det, men dersom du merker at du er i en situasjon du ikke kommer deg ut av, kan det være lurest. Overgriperen har ofte et veldig høyt adrenalinnivå når det pågår, sier hun.

Lomsdalens utsagn blir ikke fullt ut støttet av politiet.

Les også: Dømt til fem og et halvt år i fengsel for voldtekt på Langhus

– Bør gjøre alt man kan

– Det varierer fra sak til sak. Vi har eksempler på jenter som har unngått en voldtekt ved å sprelle og stritte imot. Og så har du eksempler der voldtekten har blitt gjennomført på tross av jentas motstand fordi gutten er fysisk sterkere, sier etterforskningsleder for sedelighet, Espen Fronth-Andersen.

Han synes helt klart at det lureste må være å gjøre fysisk motstand dersom man havner i en overgrepssituasjon.

– Det bør jo være nok å si nei i utgangspunktet, men man bør helt klart gjøre alt man kan for å unnslippe en voldtekt, sier han.

– Skrik, slå, klor og spark

Anders Blomberg ved TX Kampsportsenter mener, lik Fronth-Andersen i politiet, at det lureste er å kjempe imot så godt man kan.

– Er man først utsatt for en slik situasjon bør man gjøre alt man kan for å redde seg selv. Skrik, slå, klor og spark. Det er da større sjans for at overgriperen gir seg eller at du tiltrekker deg oppmerksomhet fra andre mennesker, sier han.

– Å gjøre motstand kan også være et traumeforebyggende tiltak, fordi det er nok vanskeligere å leve med at du ikke gjorde noe fysisk motstand, enn at du gjorde alt du kunne, tror han.

Les også: - Det går ikke an å rangere voldtekter

– Rart å si det

Det synes Lomsdalen lite om.

– Jeg synes det er rart hvis politi og andre går ut og sier man må kjempe imot alt man klarer. Mange jenter og gutter opplever at de blir som frosset i situasjonen. Da kan de kanskje tenke at de ikke har gjort nok motstand og dermed kan skylde seg selv, sier hun engasjert og legger til:

– De fleste som kommer til oss har blitt utsatt for en sove-voldtekt og har dermed ingen mulighet til å gjøre motstand. Mitt budskap er også at uansett hvordan du reagerte så er det normalt ut fra en unormal hendelse. Det viktige er å oppsøke hjelp. På overgrepsmottaket dømmer vi ingen uansett hvordan man reagerte.

Kommentarer til denne saken