FOLLOBANEN: I normal drift er det på det meste seks avganger i timen i hver retning på Follobanen, men testkjøringen ble aldri gjort med mer enn én avgang i timen, skriver Aftenposten.

Testingen blir tema på hastemøtet i Samferdselsdepartementet tirsdag.

– Nygård vil i møtet i dag bli orientert om hvordan testene foregikk og hvorfor disse problemene ikke ble avdekket i den forbindelse, opplyser departementet til NTB.

– Knapt nok mulig

Bane Nor mener det var umulig å teste strekningen med samme togtrafikk som den har i full drift, en argumentasjon som samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) gjentok til NRK mandag morgen.

– Fullskala testing er knapt nok mulig å få til i Norge. Det betyr at du må hente ut tog fra annen drift for å få det til, sa Nygård.

Vy, som Bane Nor leier inn for å kjøre tog til testkjøring, avviser Bane Nor og samferdselsministerens påstand.

LES OGSÅ: Hastemøte om Follobanen allerede tirsdag

Planlegging

Ifølge kommunikasjonssjef, Åge-Christoffer Lundeby, ville det vært uproblematisk for Vy å levere nok tog til å teste med tilsvarende trafikk som rutetabellen. Han sier det kun handler om planlegging og at de fint ville klart å levere en slik bestilling med to ukers frist.

Søndag 11. desember åpnet Follobanen for full drift, med diverse omlegginger av rutetidene og utvidelse av togtilbudet. Endringene har også før til endringer i flere bussruter. Bare en uke etter den offisielle åpningen 12. desember, ble tunnelen stengt igjen på grunn av strømproblemer, med det det har medført av forsinkelser og innstilte avganger når all trafikken igjen må gå via den gamle traseen over Langhus og Kolbotn. Fra 9. januar blir er det satt opp et midlertidig rutetilbud i påvente av gjenåpningen av Follobanen. Når det vil skje, er foreløpig uvisst.

Samferdselsministeren har kalt Bane Nor inn til hastemøte tirsdag klokken 15. Der vil han be om en foreløpig redegjørelse om stengningen av Follobanen.

Slik kjører togene nå – og slik blir det fra 9. januar