Det går fortsatt en skogssti

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerI Ås avis 26.oktober skriver Erik Christiansen en artikkel med overskiften « Det var en gang en skogssti». Artikkelen dreier seg om hogst av skog langs DNT stien som går fra Esso-stasjonen. Som Christiansen sier er dette en spennende sti. Fra Esso går den over Ås-måsan gjennom skogen nordvestover til Bølstad/Syverudbekken Her kan det gjøres en avstikker om «Rotarystien», med skilter som forteller om «industrien» knyttet til bekken som energikilde. I tillegg er det informasjon om vegetasjon og natur. Videre går stien langs Årungen mot kirken og tilbake til sentrum over Ramlapinn og Ås-måsan. En kjempetur i særdeles variert terreng.

Som deltagere i opparbeidelsen av denne stien vil vi komme med noen kommentarer til Christiansens artikkel. Det han konkret beklager seg over er at det er hogd tre hogstflater i Østby og Slørstad skoger. Og han liker ikke måten dette er gjort på. Vi har en helt annen oppfatning av saken enn Christensen. Det gleder oss at hogstmoden skog tas ut, og gjøres til vil virke for skognæringen. Avvirkningen gir forhåpentligvis også avkastning for skogeiererne og skogsentreprenøren. Disse tre hogstflatene er gjennomgående avsluttet mot yngre skog på en god måte. At det kan bli noe vindfall kan man selvsagt ikke utelukke, men avvirkningen er, etter vår oppfatning, gjennomført med godt skogfaglig skjønn.

For oss som turgåere er denne DNT-stien blitt enda mere verdifull ved at noen områder med tett skog er bli åpnet. Ta gjerne turen opp på den omtalte «topp», og nyt den nye utsikten. Og etter hvert kan vi glede oss over ungskog som kommer opp. Ungskog, som er en effektiv CO2- fanger, i motsetning til gammelskogen. Og kanskje kommer det, som naturens gang, nye uthogster.

Urskoglignende tilstander vil vi sikkert finne langs Bølstad/Syverudbekken i evig tid. Vi kan glede oss over den også. I artikkelen sier Christiansen at hogsten i alle fall skulle vært gjennomført i flere omganger slik at vi kunne slippe slike «sjokkopplevelser». Vi mener det ikke er urimelig store flater som er tatt ut. Driftsøkonomi må faktisk tillegges en viss vekt skulle vi tro.

Hogsten er gjennomført på en meget skånsom måte. Det er minimalt med kjøreskader. Og enda bedre. DNT-stien er ryddet etter alle kunstens regler, og kunne ikke vært gjort bedre. Det vil kunne være ulike interesser knyttet til drifting av skog.

Vi har forståelse for enkelte skogområder må få vernestatus, eller at det legges restriksjoner for avvirkningen. Når først skog skal avvirkes er arbeidet her, etter vår mening, utført på en forbilledlig måte.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags